Na een intensief voorbereidingsproces ging de werkgroep Superdiversiteit van De Toekomstfabriek in juni op pad in Oostende. Een week lang verkenden medewerkers van Victoria Deluxe in samenwerking met Kif Kif, Pianofabriek en lokale partners het gebied in de omgeving van de Torhoutsesteenweg. We interviewden families met een migratieachtergrond, beleidsmakers en vertegenwoordigers van het middenveld. De verhalen illustreren in de eerste plaats de realiteit van de superdiversiteit: hoe diversiteit steeds diverser wordt. Een fenomeen dat sterk samenhangt met de toenemende migratie en de impact van moderne communicatiemiddelen.

ProjectweekOp woensdag 29 oktober om 20u kan je voor het eerst de reportage zien die verslag uitbrengt van de boeiende gesprekken in Oostende. Superdiversiteit is een steeds wijder verspreid fenomeen dat eerder ook al in onder andere delen van Gent, Antwerpen en Brussel in kaart is gebracht. Met de keuze voor Oostende wilden we aantonen dat superdiversiteit geen grootstedelijk fenomeen is, maar een realiteit waar we meer en meer mee geconfronteerd worden. Inzicht geven in een nieuwe realiteit staat voorop in de reportage, maar tegelijk willen we belangrijke uitdagingen die op ons afkomen niet uit de weg gaan. Aansluitend op de reportage organiseren we daarom een panelgesprek met vertegenwoordigers van het beleid en het middenveld.

Inleiding: Ico Maly, coördinator van Kifkif en mede-auteur van Superdiversiteit en Democratie.

Panel: Hamid Hisari (CAW Noord-West-Vlaanderen), John Crombez (gemeenteraadslid Oostende) en een spreker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Moderatie: Ng Sauw Tjhoi (journalist VRT)

Praktisch:

Wanneer? Woensdag 29 oktober van 20u tot 22u

Waar? Turbinezaal van De Centrale

Inschrijven: info@detoekomstfabriek.be